Az Európai Mobilitási Hét célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése, mely idén szeptember 16 és 22. között, immár huszadik alkalommal kerül megrendezésre. Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre egyre népszerűbb Magyarországon is. A program a városokban élő polgárok figyelmét kívánja felhívni arra, hogy fenntartható közlekedési alternatívákat próbáljanak ki.

A 2021-es EURÓPAI MOBILITÁSI HÉT kampány arra ösztönzi az egyetemi és pécsi polgárokat, hogy válasszanak alternatív közlekedési módokat, illetve a sétát és a biztonságos kerékpározást kombinálják a tömegközlekedéssel.

Ökocaching – Fedezd fel bringáddal a pécsi kerékpárutakat!

Az Európai Mobilitási Hét keretében, az Ökováros-Ökorégió Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem szervezésében egy kerékpáros kihívásra is invitálják a szervezők a pécsi és az egyetemi polgárokat! Lettner Gabriella, az Ökováros-Ökorégió Alapítvány munkatársa elmondta, hogy már harmadik éve szervezik meg az ökocachinget, ami ezúttal egy héten át fog tartani, s melynek során a kelet-nyugat irányba haladó kerékpárútvonalon helyeznek ki pontokat, amit QR kódokkal lehet majd beazonosítani. Mint mondta, szeretnék, ha minél többen kerékpárral, vagy a bátrabbak gyalog tennék meg ezt az utat. “Kerékpáros jutalmakat fognak felajánlani, illetve kisorsolni.”

Gyalogos közlekedés ösztönzése

Mint megírtuk Lettner Gabriella elmondta, hogy bízik benne, sikerül kedvet adni a gyalogos közlekedéshez, hiszen cél itt is a 15 perces város létrehozása. “Akár hogy zöldterülehez jussanak az emberek, s minél inkább az alternatív közlekedést válasszák”

Pécs 146 ezer lakosához, 52 ezer fosszilis üzemanyaggal működő személyautó tartozik, ami egy bődületesen nagy szám. Mint mondja a napi munkába járás adja Pécs város szén-dioxid kibocsátásának 10 százalékát. “Úgyhogy azt gondolom, hogyha egy zajtalanabb és tisztább levegőjű várost szeretnénk, akkor ehhez a legtöbben – akár a mobilitás tekintetében – hozzá tudunk járulni”

Közösségi közlekedés használata

A tegnapi sajtótéjékoztatón Ruzsa Csaba alpolgármester arról is beszélt, szeptember 22-én ingyenes lesz a busz mindenkinek, így arra szeretne kérni mindenkit, hogy próbálják ki, vigyék el a gyerekeket iskolába, ha tudják. “Kezdjék el tehát használni a buszokat”

Továbbá elmondta, egyre többen használnak a városban biciklit is, mint mondta abban bíznak, ha mindenki elkezdi kipróbálni ezeket az alternatívákat, akkor elindulhatunk azon az úton, amit úgy hívunk: Zöld város. Kiemelte: tudják ez a mentalitás váltás 1-2 alatt le fog zajlani, ez hosszú évek munkája, de azt szeretnék, hogy 4-5 év múlva elérhessünk oda, hogy a legtöbben otthon hagyják majd az autót és az alternatív megoldásokat részesítik majd előnyben.

Programok a hét során:
09.16-22. ÖKOCACHING – Bringázz velünk!
09.16-22. Fontos a véleményed! Teszteld te is!
09.16 Bringás reggeli – Széchenyi tér
09.22 Ingyenes közlekedés az Autómentes napon
09.22 Bringás reggeli – PTE-ÁOK
09.22 Autómentes Nap a belvárosban – Kossuth tér

Részletek az Autómentes Pécs FB oldalán: https://www.facebook.com/automentesvarospecs/

Fokozott figyelemmel közlekedjünk!